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Don’t Be Bringin’ on the Heartbreak:  Are Statements Made
During OSHA Informal Conferences Admissible?

Insights
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The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) has conducted an inspection of your plant

after one of your employees amputated part of his finger trying to clean around a sprocket with the

machine still running.  OSHA issues a serious citation to your company for a machine guarding

violation. 

Your company contests the citation because no one works around the sprocket when the machine

runs, because company policy, on which the employee had been trained, required the employee to

lock out the machine before cleaning and because no supervisor saw the accident occur.  You have in

writing the lock-out tag-out (LOTO) policy, the employee’s signed training records on the policy,

audits showing that the company inspected for compliance with the policy, and disciplinary records

showing that the company disciplines its employees for safety infractions. 

So you request an informal conference with OSHA to see if a settlement of the citation can be

reached or if the citation can be vacated.  The corporate safety manager, the plant manager, and,

hopefully, your attorney, attend the conference.  During the conference, the plant manager lets slip

that he is aware that employees have occasionally cleaned the machine without locking and tagging

it out because it is easier to clean the chain on the machine while it is running. 

OSHA pounces and does not offer any meaningful settlement.  At trial, OSHA tries to introduce the

manager’s statement during the informal conference that the company’s employees are known by

plant management to clean the machine without guarding in place.  Can OSHA introduce that

evidence?  Is the plant manager’s statement, in the immortal words of Def Leppard, Bringin’ on the

Heartbreak for the company?

Informal Conferences are Settlement Discussions

Informal conferences are conducted “for the purpose of discussing any issues raised by an

inspection, citation, notice of proposed penalty, or notice of intention to contest.”  29 C.F.R. § 1903.20. 

The purpose of an informal conference generally is to negotiate a settlement of the case before

proceeding through litigation.  The Occupational Safety and Health Review Commission (OSHRC)

does not have a specific procedural rule regarding the admissibility of statements made during

settlement negotiations generally or informal conference specifically. 
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OSHRC Rule 120 provides that statements made during settlement conferences before judges with

the OSHRC are “confidential and shall not be divulged outside” of the settlement conference.  29

C.F.R. § 2200.120(d)(3).  Further, OSHRC Rule 71 provides that the Federal Rules of Evidence apply to

proceedings.  29 C.F.R. § 2200.71. 

Under Federal Rule of Evidence 408, neither (1) an offer or acceptance of an offer to settlement a

claim nor (2) “conduct or a statement made during compromise negotiations about the claim” are

admissible “to prove or disprove the validity or amount of a disputed claim or to impeach by a prior

inconsistent statement or a contradiction.”  Fed. R. Evid. 408(a). 

In other words, the fact that your company makes an offer to settle at an informal conference is not

admissible to prove that the citation is valid.  Similarly, statements made during informal

conferences cannot be used to prove that the citation is valid.  In the example described above, OSHA

cannot introduce the plant manager’s statement to prove that the company violated the machine

guarding standard. 

There is, of course, an exception to the rule.  Under Rule 408, conduct and statements made during

settlement negotiations, as well as offers to settle, can be admitted “for another purpose, such as

proving a witness’s bias or prejudice.”  Fed. R. Evid. 408(b).  An example of a statement that may fit

under this exception would be if the OSHA inspection resulted from a complaint from a union, and

the plant manager made a statement that you cannot trust anything a union says; this statement

could potentially be introduced to show the plant manager’s bias. 

You Got the Best of OSHA? Nope.

The plant manager’s statement at the informal conference may not be admissible, but it still was not

a smart thing to say.  While OSHA likely cannot use the statement at trial, the plant manager just

gave OSHA a roadmap for conducting discovery.  OSHA may be able to obtain evidence supporting

the plant manager’s statement in discovery—such as through issuing interrogatories and

conducting depositions—and then introduce that independent evidence at trial. 

Best Practices for Informal Conferences

There are two principal best practices when pursuing settlement at informal conferences. 

First, if you contest the citations, you should seriously consider retaining legal counsel.  The attorney

can represent you and speak on your behalf at the informal conference.  The attorney also should

know what OSHA must prove for each citation and can identify weaknesses in OSHA’s position at the

informal conference. 

Second, have your attorney do most if not all of the talking at the informal conference.  Generally,

what the attorney says is inadmissible, and the attorney is much less likely to divulge information

that could assist OSHA in prosecuting its case.  Experienced counsel can most effectively advocate
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for your interests, protect against unintended disclosures, and avoid bringin’ on the heartbreak of

not favorably settling a case. 
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